Actueel

Overstroming Kasteelvijvers en Financiële Steun Nationaal Rampenfonds

Publicatiedatum: 07-11-2022

Hoe hevige neerslag heeft geleid tot het verlies van vrijwel alle vis uit de visvijvers
en de donatie van Het Nationaal Rampenfonds die ons finacieel geholpen hebben.

Watersnoodramp 2021

Het is halverwege Juli, donkere wolken pakken zich samen boven Belgisch Wallonië en de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Wat er volgde, was niemand op voorbereid.

Hevige regenval, modderstromen en overstromingen waren het gevolg.

Er viel in zo’n korte tijd zoveel neerslag dat alle afwatering kanalen het niet aan konden, wat leiden tot een watersnoodramp die decennia niet meer voor was gekomen.

Al snel kwamen de vreselijke berichten binnen uit Zuid-Limburg waar het hoog water de overhand nam. Wetende dat al het water afgevoerd ging worden via de Maas, begon de onrust in het noorden van Limburg ook toe te nemen. Massaal werden waterkeringen geplaatst en met man en macht dijken opgehoogd indien nodig. Het water bleef maar komen. Dag en nacht werden dijken bewaakt en het waterpeil gemonitord.

Bewoners van de Maasdorpen en steden gelegen aan de Maas, komt hoogwater elk jaar wel weer terug en kijken vele er al niet meer van op.
De zomer van 2021 was dan ook van een ander kaliber. Ongekende hoeveelheden water en alles wat dat met zich mee voerde, raasde voorbij.

 

Project Mooder-Maas en De Kasteelvijvers

De oude Gubbelsvijver van HSV Eendracht lag precies midden in een Oude Maasarm en zou door projectbureau Ooijen-Wanssum weer heringericht worden om zo meer ruimte voor de Maas te creëren. De zo geliefde Gubbelsvijver zou verdwijnen en de visclub zou met Lottum gefuseerd worden om op een nieuwe locatie verder gaan.

De 2 oude visvijvers aan de Kasteelweg te Swolgen werden door de gemeente aangeboden om te dienen als tijdelijk alternatief voor de vissers én de vissen die uit de oude vijver moesten. Deze 2 vijvers liggen hemelsbreed ±1,5 km van de Maas af. “What could possibly go wrong?”

 

Visvijvers stromen over

Het alsmaar stijgende water wat zich vanuit het zuiden een weg zocht door de provincie, bereikte rond 16 Juli het gebied bij Broekhuizenvorst waar de herinrichting van de Oude Maasarm net was afgerond. Deze geul gelegen op enkele honderden meters van de Kasteelvijvers steeg het waterpeil razend snel waarbij je machteloos toe stond te kijken.

Vrijdag 21:00u, het water bereikt de vijvers die hen doet overlopen.
Zaterdag 12:00u, binnen 15uur stond er inmiddels 2m water bovenop het oorspronkelijke waterpeil van de visvijvers. Niet alleen de vissen zwommen op de onderlopen straat en weilanden maar ook muizen, ratten en ander wild moest vluchten voor het water.

Machteloos, sprakeloos en verslagen sta je erbij te kijken.

Nadat de hoogwater piek was geweest en het water zich langzaam terug trok naar lager gelegen gebieden, kon de schade opgemaakt worden. De verwachting was niet hoopvol.
Al snel werd duidelijk dat ruim 90% van het gehele visbestand vertrokken was.

Terwijl de vereniging op dat zelfde moment volop bezig was met de bouw van de nieuwe visvijvers, was dit toch wel een grote tegenslag.

 

Het Nationaal Rampenfonds

Nederland was geschokt. Het hield iedereen in zijn greep. Door heel het land werden acties gehouden en via GIRO777 liep de teller al snel op naar ruim 8 miljoen euro aan donaties.

De zwaar getroffen gebieden in Zuid-Limburg werden al snel financieel gesteund waar de schade ook niet te overzien was. Vele gedupeerde van de watersnoodramp konden ook een subsidieaanvraag indienen.

Ook wij zijn destijds gesteund door NRF met een ruime donatie van €19.750,00.

Dit bedrag hebben wij geheel in de aankoop van nieuwe prachtige vissen gestoken voor de nieuwe visvijvers.

Wij zijn enorm dankbaar voor deze steun en iedereen die ons op welke manier dan ook geholpen hebben.

 

 

geschreven door:
Pascal Dagniaux

Actueel